Typo

Gillar du grafisk design, måste du lyssna på programmet TYPO i P1. Sänds måndagar, men finns att lyssna på sveriges radios webplats. Hittills har man klarat av fonterna Comic Sans (som jag också verkligen hatar) och Old English (svåranvänt). Så här presenteras programmen av SR: 

Du har sett det på dagislappar, i tvättstugan och på inbjudningar till barnkalas. Den snälla informella tonen har gjort det till folkets favorit. Men det är hatat av branschen.
– Jag måste erkänn att jag har sagt till mina barns dagisfröken om typsnittet, säger Carolina Laudon, typsnittstecknare. På en dagislapp må det vara förlåtet, men när Comic Sans används på fakturor för begravningsbyråer eller varningsskyltar för högspänningsledningar sänder den barnsliga tonen ut helt fel budskap. Hör berättelsen om Comic Sans, om när det ska användas och hur det inte ska användas. Kan det verkligen vara fel på ett typsnitt?I programmet hör vi typsnittstecknarna Stefan Hattenbach och Carolina Laudon, vi hör även den grafiska designern Stefania Malmsten. Lyssna här. 

Old English är typsnittet med anor tillbaka till medeltidens munkar. Men vad händer om det hamnar på ett dokument från Sverigedemokraterna? ”Det här associerar man ju direkt till nazism”, säger Cap O Designs chefredaktör Carina Nilsson, när hon får se ett dokument från partiet. Hör om ett typsnitts resa från munkar, till nazister och vidare till hiphoppare. Lyssna här

"Ban Comic Sans," illustration by Dave and Holly Combs, 2004. Övriga bilderna i collagen har jag hittat här: http://chedonline.comhttp://page1branding.wordpress.com

CREATIVE LIVING Lisbeth Williams @ Williams Design
.................................................................